Je ťažké získať americké víza?

Zdieľaj

Share on facebook
Facebook

Milý čitateľ, na túto otázku ti odpoviem hneď v úvode. Víza do USA ťažké získať nie je, ak máš na to všetky potrebné dokumenty. No to, ako sa k takýmto dokumentom dá dostať Ti prezradím o chvíľu.

Téma americké víza je veľmi komplikovaná a obšírna. Keďže typov víz existuje naozaj veľa a článok by ťa určite nudil, nebudem ich spomínať všetky. V tomto článku sa dozvieš základné informácie o povoleniach, ktoré sa týkajú študovania a pracovania v Amerike. Samozrejme nebudú chýbať informácie o tom, čo potrebuješ vybaviť, ak by si chcel Ameriku navštíviť len na pár dní a čo sa deje, keď prídeš na pohovor na Americkú ambasádu.

Ak chceš do Ameriky vycestovať na pár dní

Ak chceš do Ameriky vycestovať na menej ako 90 dní za účelom dovolenky, služobnej cesty, krátkeho štúdia alebo lekárskeho ošetrenia, nepotrebuješ víza, stačí ti povolenie ESTA (The Electronic System for Travel Authorization). Táto skutočnosť pre občanov Slovenska platí od roku 2008, kedy sa Slovensko pripojilo k Visa Waiver Program. Tým pádom, že nepotrebuješ víza, nejdeš ani na Americkú ambasádu. Musíš ale splniť dve podmienky: mať biometrický pas a vyplniť žiadosť prostredníctvom internetu, konkrétne na tejto stránke: https://esta.cbp.dhs.gov/. Pozor, existuje len táto jedna oficiálna stránka, kde formulár vyplníš a zaplatíš poplatok 14 dolárov. Avšak, žiadosť sa vypĺňa v anglickom jazyku. Je potrebné uviesť informácie ako trvalá adresa, zamestnanie + kontakty, resp. kde študuješ ak si študent, na akej adrese budeš v Amerike a podobne. Žiadosť sa odporúča vypĺňať minimálne 72 hodín pred odletom. Zvyčajne ju schvaľujú do 24 hodín. So schválením nie je problém, ak sú informácie vyplnené správne a ak si v Amerike nebol NIKDY dlhšie ako bolo tvoje povolenie alebo víza. Povolenie platí približne nasledujúce dva roky s tým, že po 90 dňoch musíš Ameriku opustiť. Nemôžeš ostať ani o jeden deň dlhšie. Potom sa však môžeš vrátiť zase na 90 dní. Ak ti ESTA po dvoch rokoch vyprší, musíš vyplniť novú žiadosť.

Pozor však, ak budeš chodiť často „hore dole“, budeš musieť svoje dôvody vysvetľovať imigračnému pracovníkovi na letisku, cez ktorého MUSÍŠ prejsť pri každom prílete do USA. Ak prichádzaš do Ameriky na ESTU, veľmi pravdepodobne sa ťa bude imigračný pracovník pýtať na to, koľko sa plánuješ v Amerike zdržať a aký je zámer tvojej návštevy. Nezaobídeš sa bez odobratia odtlačkov prstov.

Ak chceš byť v Amerike dlhodobo, potrebuješ víza a s tým spojenú návštevu na americkej ambasáde.

Veľmi dôležité informácie o vízach

Existujú dve skupiny amerických víz. Prvú skupinu tvoria imigrantské víza (immigrant visa), druhú skupinu tvoria neimigrantské víza (nonimmigrant visa). Do prvej skupiny patrí napríklad zelená karta, zahraniční manželia a manželky amerických občanov (IR1,CR1), adoptované zahraničné deti amerických občanov a podobne. Do druhej kategórie patria všetky ostatné dočasné víza, ako napríklad študentské, pracovné atď., na ktoré sa dostanú do Ameriky aj manžel/manželka držiteľa (v takom prípade sa označujú vždy číslom 2, F2,H2…). Víza sa dajú chápať ako nálepka do pasu, ktorá ti umožňuje odletieť do USA, no akonáhle vstúpiš na pôdu USA, potrebuješ doložiť dokumenty, na základe ktorých si dostal víza. Príklad: dostala som študentské víza, ktoré platia do roku 2025, no moje štúdium končí v roku 2024, takže po roku 2024 sa ďalej ako je americké letisko nedostanem, pretože ak by som letela dajme tomu z akéhokoľvek európskeho letiska, vždy by mi pozerali len na platnosť víz v pase, no v USA by riešili už aj ostatné dokumenty.

Pohovor na Americkej ambasáde

Pohovor na americkej ambasáde je posledným krokom ku získaniu víz. Americká ambasáda sa na Slovensku nachádza v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí. Na pohovor je potrebné sa objednať vopred na konkrétny čas a zaplatiť poplatky, ktorých výška závisí od druhu víz. Na ambasáde prebieha rozhovor s americkým veľvyslancom, ktorému sa už predkladajú všetky potrebné dokumenty. Ak sú všetky dokumenty správne, žiadateľ dostane víza bez problémov do troch pracovných dní. Ak sa žiada o pracovné víza pre slovenských študentov na letné brigády, predkladajú sa pracovné zmluvy vopred; ak sa žiada o regulárne pracovné víza, je potrebné mať so sebou napríklad povolenie z vyhratej americkej lotérie; ak sa žiada o študentské víza, je potrebné mať so sebou povolenie z budúcej americkej školy, na ktorej už si zapísaný ako študent. V žiadnom prípade to nefunguje tak, že prídeš na ambasádu s prázdnymi rukami a čakáš, že ti dajú víza do Ameriky. No aj keby to tak bolo a víza dostaneš len tak, ďaleko by si sa nedostal. Po prílete do USA by ťa imigračný pracovník poslal naspäť tam, odkiaľ si prišiel. Víza v pase totiž ešte neznamenajú, že ťa musia pustiť ďalej ako je americká hraničná kontrola.

Ak chceš v Amerike študovať

Študentské víza F1 sa v mojom a aj v manželovom pase už objavili, keďže sme obaja boli študentmi americkej univerzity. Študentské víza F1 sa získavajú až po prijatí uchádzača na školu v Amerike. Príklad: ak žijem v Snine a chcem ísť na vysokú školu do Ameriky, konkrétne na Temple univerzitu vo Philadelphii, potrebujem si poslať najprv prihlášku spolu s výsledkami medzinárodných skúšok, motivačnou esejou atď.

Ak má univerzita o mňa ako o študenta záujem, a teda ma príjme, pošle mi domov na adresu dokumenty spolu s veľmi dôležitým študentským povolením – formulár I-20. Následne s týmito dokumentmi idem na ambasádu. Formulár I-20 je veľmi dôležitý preto, pretože ak počas štúdia cestuješ, predkladáš ho imigračnému pracovníkovi na letisku pri každom jednom vstupe do USA. Nestačí predložiť víza, ako už spomínam vyššie, platí to aj v tomto prípade, študentské víza sú ti nanič, keď nemáš pri sebe formulár I-20. Tento formulár sa musí každý rok dávať podpísať a skontrolovať pracovníkom školy, ktorý je na to určený.

Ak chceš v Amerike pracovať dlhodobo

Najväčší problém nastáva, ak chceš v Amerike pracovať dlhodobo. Do pracovných víz sa nezahŕňajú víza o ktorých píšem vyššie. Pracovné víza H1-B sa dajú získať IBA výhrou v lotérii. V praxi to znamená, že je úplne jedno odkiaľ si, koľko si v Amerike študoval alebo neštudoval a kde chceš pracovať.

Lotéria sa rozdeľuje na dve skupiny – bakalári a ostatní, ktorí majú vyššie dosiahnuté vzdelanie. Najprv sa žrebuje skupina vyššie dosiahnutého vzdelania. Všetkých, ktorých z tejto skupiny nevyžrebujú ešte premiestnia do skupiny k bakalárom a losujú tak ešte raz. Každý rok je určený presný počet ľudí, ktorí môžu byť vyžrebovaní, z prvej skupiny sa žrebuje 20-tisíc uchádzačov, z druhej skupiny 65-tisíc uchádzačov, z celkového počtu cca 200-tisíc prihlásených. Trošku iné info som o tom písala v minulom článku, nájdeš ho kliknutím tu. Ak sa na teba predsa len usmeje šťastie, získavaš povolenie s ktorým musíš ísť na americkú ambasádu a ktoré musíš mať pri sebe pri každom vstupe do USA. Toto povolenie sa získava na tri roky. Po troch rokoch sa predlžuje o ďalšie tri roky, ak si za ten čas už nezískal zelenú kartu.

Nedosiahnuteľný sen pre mnohých, Zelená karta

Zelená karta, inak povedané identifikačná karta legálneho obyvateľa USA, ktorý nemá americkú štátnu príslušnosť, je sen pre všetkých, ktorí chcú žiť v Amerike bez obmedzenia. Dá sa povedať, že zelená karta prináša so sebou takmer všetky práva, aké má akýkoľvek Američan (výnimkou je nemôcť voliť a byť volený). Jednou cestou ako získať zelenú kartu je, že po určitom čase pôsobenia v Amerike, si o ňu môžeš zažiadať a to, za ako dlho ti ju vydajú závisí od krajiny, v ktorej máš občianstvo. Druhá cesta ako získať zelenú kartu je vyhrať ju v lotérii (Electronic Diversity Visa Lottery). Každý rok sa prihlási 23 miliónov ľudí, z ktorých sa vyžrebuje 55-tisíc šťastlivcov. V tomto prípade hrá tiež úlohu to, z akej si krajiny. Pre Slováka je tak pravdepodobnosť výhry cca menej ako jedno percento, čiže reálne v roku 2017 vyžrebovali 49 ľudí, z ktorých dostalo zelenú kartu 31.

  • Krajiny, ktorých občania sa nemôžu do lotérie prihlásiť sú napríklad India, Čína, Južná Kórea, Mexiko, Kolumbia.

Ak vyžrebujú niekoho, automaticky dostáva zelenú kartu aj jeho manžel/manželka a nezosobášené dieťa pod 21 rokov. Po vyžrebovaní v lotérii však prichádzajú na rad ďalšie podmienky, ktoré treba pred získaním splniť. Tu sa dostávame k problému, že do lotérie sa môže prihlásiť takmer hocikto. Keďže je to zadarmo, hlásia sa ľudia, ktorí len skúšajú šťastie, nie sú ešte ani v Amerike a mnoho z nich v konečnom dôsledku nie je schopných dodržať už spomínané podmienky. To znamená, že ich miesto zbytočne prepadne.

Tina

Zdieľaj

Share on facebook
Facebook

Najčítanejšie

Zaujímavosti

Sledujte ma