Narodeniny prestížnej univerzity Harvard

Zdieľaj

Share on facebook
Facebook

Univerzita Harvard bola založená 8. septembra 1636. Radí sa medzi americké Ivy školy a patrí k najlepším a najprestížnejším univerzitám sveta. Pri príležitosti jej narodenín som spísala 12 zaujímavých faktov.

  • 1. Harvard je najstaršou inštitúciou s vyšším vzdelaním v USA. Nachádza sa v mestečku Cambridge (štát Massachusetts), ktoré je od mesta Boston oddelené riekou Charles.
  • 2. Spočiatku sa škola volala New College (nová fakulta) a jej hlavným cieľom bolo vyučovať duchovenstvo. Neskôr sa premenovala na Cambrige (podľa sídla). Názov Harvard dostala o 3 roky neskôr, v roku 1639 po mužovi menom John Harvard, ktorý po svojej smrti škole zanechal 400 kníh a polovicu svojho majetku. Škola sa tak rozhodla, pretože John Harvard bol prvý veľký sponzor.
  • 3. Motto Harvard univerzity je od roku 1643 slovo Veritas – latinské slovo, ktoré znamená pravda. Slovo sa rozprestiera na troch knihách. Motív bol prevzatý od starších európskych univerzít, ktoré dávali do erbu latinské názvy + motív kníh.
  • 4. Škola má 10 fakúlt, ktoré do dnešného dňa vyštudovalo viac ako 371 000 žijúcich absolventov, z ktorých viac ako 279 000 žije v USA a viac ako 59 000 žije v ďalších 202 krajinách sveta.
  • 5. Školu vyštudovalo 32 hláv (nie len amerických) štátov, 48 držiteľov Nobelovej ceny a 48 výhercov Pulitzerovej ceny.
  • 6. V akademickom roku 2018/2019 boli priemerné výdavky jedného študenta (bývanie + školné) $71 650 na rok. Cena je rovnaká pre všetkých (Američanov a neAmeričanov). Avšak, univerzita ponúka štipendiá pre študentov, ktorých rodičia majú nízke príjmy (obaja dokopy pod $60 000 na rok).

O cenách za štúdium na amerických univerzitách som písala článok, ktorý si môžete prečítať kliknutím sem.

  • 7. Harvard sa pýši tým, že prijíma výhradne výnimočných študentov. Na prijatie nestačí mať dobre výsledky ale aj mimoškolské aktivity a záujmy + berie sa do úvahy, či niekto z rodiny je absolvent Harvardu. Štatisticky z každých 100 veľmi dobrých uchádzačov, sa na školu dostane 5. Kto sa už dostane na Harvard, s veľmi veľkou pravdepodobnosťou ho aj úspešne skončí. Štatistiky hovoria, že Harvard úspešne doštuduje až 98% prijatých študentov.
  • 8. Univerzita vlastní viac ako 22 kilometrov pozemkov. Areál školy je veľmi pekný – krásne parky; rieka, na ktorej vždy niekto vesluje; budovy školy s nádychom vážnosti a histórie; študentské bývanie; reštaurácie; obchodíky s Harvard oblečením, magnetkami a všelijakými možnými suvenírmi.
  • 9. V areáli sa nachádza aj známa socha, ktorej neoficiálny názov je Socha troch klamstiev. Je treťou najfotografovanejšou sochou v USA. Na soche je vyryté: John Harvard, Founder, 1638 (John Harvard, zakladateľ, 1638). 3 klamstvá sú: John Harvard neobjavil Harvard; univerzita bola založená v roku 1636; a samotná socha nezobrazuje pána Harvarda ale jedného študenta, ktorého sochár Daniel Chester French vybral náhodne. Je to tak z dôvodu, že po požiari v miestnej knižnici neostala ani jedna podobizeň Johna Harvarda. Mnohí chytajú sochu za nohy, vraj to prináša šťastie.
  • 10. Hlavná bránahlavný vstup na pôdu univerzity je takmer celý rok zatvorený. Hovorí sa, že študenti by ňou mali prejsť len dvakrát – na začiatku štúdia a na konci, po úspešnom absolvovaní. Viacero prechádzaní touto bránou vraj prináša smolu 🙂
  • 11. Veľmi veľa amerických škôl má pravidlo, že prváci musia bývať v školskom ubytovaní. Na fotke nižšie študentská ubytovňa, kde býval Mark Zuckerberg a kde doslova vznikol nápad na sociálnu sieť Facebook.
  • 12. Univerzita Harvard je obľúbeným turistickým miestom. Ak ho niekedy budete mať možnosť navštíviť, môžete sa prejsť po areáli svojvoľne, alebo pod vedením študenta (dá sa objednať aj online), ktorý Vám s nadšením porozpráva všelijaké ďalšie pikošky. 🙂

Môj manžel učil dve letá tenis v akadémii tenisu na Harvarde, takže pre neho je Harvard nostalgia. Areál som mala možnosť už dvakrát navštíviť aj ja. Podľa mňa je to pekné miesto a má takú vážnejšiu atmosféru. Aspoň pre mňa. Na prvej návšteve som si hovorila, že vaaau Harvard, to už je niečo a obkukávala som študentov, že ako vyzerajú šprti. Haha na nič som neprišla, vyzerali úplne normálne a boli z celého sveta. Mne osobne sa však iná Ivy škola páčila viac, a to Princeton – vyzerá ako z Harryho Pottera a celé mestečko je čarovné. Určite Vám o tom ešte napíšem viac. Na záver pridávam ešte pár fotiek z návštevy Harvardu.

Tina

Zdieľaj

Share on facebook
Facebook

Najčítanejšie

Zaujímavosti

Sledujte ma