Georgia – 18 zaujímavých faktov

Zdieľaj

Share on facebook
Facebook

Milí čitatelia, vitajte pri 29. pokračovaní utorkovej série o amerických štátoch. Zo stredozápadnej Iowy sa dnes presúvame do východnej časti USA. Vedeli ste, že v Georgii sa pestujú najsladšie cibule na svete, známe pod názvom vidalia onions?

Všetky predchádzajúce časti, ktoré sú súčasťou série, si môžete pozrieť kliknutím na priložený odkaz: Séria o amerických štátoch. Nájdete medzi nimi napríklad zaujímavosti o Floride, Havaji či Aljaške.

Prírodné bohatstvo, farmy, broskyne, žula, mramor, Coca-Cola, Martin Luther King Jr., Atlanta – aj tak by sme mohli charakterizovať jedinečný štát Georgia (výslovnosť džordža).

Nachádza sa v juhovýchodnej časti USA. Susedí s Atlantickým oceánom a piatimi americkými štátmi: South Carolina, North Carolina, Tennessee, Alabama a Florida. Je rozdelená na 159 regiónov.

1. Patrí do prvej desiatky najľudnatejších amerických štátov. S počtom obyvateľov 10,62 miliónov obsadzuje ôsme miesto.

2. Vďaka územiu veľkosti 69 700 km2 sa v rebríčku USA nachádza v zlatom strede, konkrétne na 24. mieste.

3. Georgia sa pridala k Spojeným štátom ako štvrtá v poradí 2. januára 1788, takže patrí k prvým 13. kolóniám.

4. Oficiálna prezývka štátu je ‚Peach state‘, v preklade ‚štát broskýň‘, pretože práve na tomto mieste pestujú vychýrené broskyne s výnimočnou chuťou, jedinečnou textúrou a vynikajúcou chuťou.

5. Oficiálna vlajka bola prijatá v roku 2003. V ľavom hornom rohu môžeme na modrom podklade vidieť 13 hviezd, ktoré symbolizujú pôvodných 13 amerických kolónii. Hviezdy obklopujú štátny znak, ktorého stĺpy predstavujú zložky vlády. Na stĺpoch sú zobrazené tri slová: múdrosť, spravodlivosť, umiernenosť a stráži ich mužská postava oblečená v koloniálnom odeve z americkej vojny za nezávislosť.

6. Georgia je pomenovaná po britskom kráľovi Georgovi II.

7. Hory, pláže, močiare, vodopády, kaňony, lesy – to všetko ukrýva jedinečná príroda v broskyňovom štáte.

8. V tejto oblasti žijú medvede, kojoty, líšky, pumy, pásavce, netopiere, krtkovia, bobry, králiky, myši, potkany, veveričky či belorítky. Zaujímavosťou tiež je, že je domovom 350 druhov vtákov.

9. Tak ako v mnohých amerických štátoch, aj Georgia má veľa hospodárskej pôdy s viac ako 40 000 farmami so zeleninou, jablkovými sadmi, tekvicovými poľami či vianočnými stromčekmi. Jedinečná klíma pohoria Blue Ridge Mountains poskytuje dokonalé podmienky pre vinohrady.

10. Kedysi sa považovala za hlavné centrum hnutia za občianske práva vďaka Martinovi Lutherovi Kingovi, o ktorom mám samostatný článok. Ak vás zaujíma tento dôležitý kus histórie, pripájam odkaz: I Have a Dream: zaujímavosti Martin Luther King Jr.

11. Bola prvým štátom, ktorý v roku 1943 znížil minimálnu vekovú hranicu na účasť vo voľbách z 21 na 18 rokov. Kampaň bola veľkolepá najmä vďaka sloganu odkazujúcemu na účasť mladých vo vojne ‚Old enough to fight, old enough to vote‘, v preklade: dosť starý na to, aby bojoval, dosť starý na to, aby volil.

12. Počuli ste už o najstrašidelnejšom meste na svete? Podľa mnohých je ním Savannah, vďaka budovám, ktoré sú postavené na indiánskych pohrebiskách a vďaka cestám, ktoré prekrývajú cintoríny zotročených Afričanov. Nechýbali tu tiež smrteľné bitky, požiare a epidémie. Aj keď to znie strašidelne, na prvý pohľad by to zrejme nikto o tomto meste nepovedal.

13. Wesleyan College v Macone je prvou vysokou školou na svete, ktorá od roku 1836 mohla udeľovať ženám vysokoškolské tituly.

14. Elberton je považovaný za hlavné mesto žuly na svete. Využíva sa vo veľkom na stavanie pamätníkov či monumentov. Okrem žuly je Georgia tiež bohatá na mramor, z ktorého je postavený napríklad známy Lincoln Memorial vo Washington D.C.

15. Hlavné mesto Atlanta je zároveň najväčším mestom v štáte. Označuje sa ako ‚Mesto v lese‘, pretože vďaka neziskovej organizácii sa tu vysadilo okolo 100 000 stromov. Pri stromoch ešte chvíľu ostaneme, pretože v Atlante existuje až 71 ulíc, ktoré majú vo svojom názve Peachtree (broskyňový strom), napríklad: Peachtree Avenue, Peachtree Plaza, Peachtree Cicle,…

16. Práve hlavné mesto sa považuje za kolísku celosvetovo známeho nápoja Coca-Cola. O jeho vzniku a histórii som písala v staršom článku. Ak ste ho nečítali, no chceli by ste, stačí kliknúť na tento odkaz: Americké značky, ktoré ovplyvňujú svetový trh už viac ako 100 rokov: Colgate, Coca-Cola, Gillette.

17. Čo myslíte, ktoré letisko sa považuje za najvyťaženejšie na svete? Prekvapím vás faktom, že správna odpoveď je Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport? Denne prejde týmto letiskom až 300 000 cestujúcich.

18. V Altante sa tiež nachádza druhé najväčšie akvárium na svete. Milujem návštevy akvárií a toto musí byť neskutočný zážitok. Viac ako 100 000 druhov zvierat v akváriách s objemom väčším ako 10 miliónov galónov vody.

Milí čitatelia, ďakujem vám za prečítanie tohto článku, teším sa na vás znova o týždeň pri ďalšom pokračovaní.

Sledovať ma môžete na mojich sociálnych sieťach:

  • Facebook: Za Veľkou Mlákou
  • Instagram: tina_januvka

Tina

Zdieľaj

Share on facebook
Facebook

Najčítanejšie

Zaujímavosti

Sledujte ma